31 mayo 2011

El TRIATLÓ, un esport popular
by Xavi Llobet


El TRIATLÓ és un dels esports més novells del calendari olímpic. Els JJOO disputats a la ciutat australiana de Sydney-2000 van donar la seva benvinguda. A partir de llavors la seva popularitat va entrar en una dinàmica de creixement constant. Actualment és considerat un dels esports més dinàmics i atractius per un espectacular conjunt d’esportistes.


El Triatló va néixer segons els més puristes a la ciutat americana de San Diego (Califòrnia) i els més mitòmans l’any 1974 a l’illa de Mauí de l’arxipèlag hawaià. La pregunta que encuriosia als intrèpids “inventors” era ben clara: Quin dels Tres Esports era el més dur? La natació?, El ciclisme? O l’atletisme? Finalment i després de no trobar una clara solució, van decidir, que la disciplina més dura seria la combinació dels tres en les seves màximes distàncies: 3.8kms nedant, 180kms sobre la bici i una Marató (42.095kms) corrent. A partir d’aquí va néixer l’actual prova més mítica del Planeta Triatló: l´IRONMAN.

Amb el temps es va estructurar la Federació Internacional de Triatló (ITU) i poc a poc van organitzar l’esport en diferents distàncies i campionats, organitzant el primer Campionat del Món l´any 1989 a Avignon (FRA). Potser la mesura més complexa i revolucionària va ser la que es va instaurar el 1995 que permetia anar a roda (“Drafting”) en el segment ciclista en les proves “curtes” (distància esprint i olímpica) del calendari. Aquesta nova norma obligava a canviar moltes de les proves, convertir-les en events “Multi-Laps” i en conseqüència molt més atractives per l’espectador, patrocinadors... A part obria la porta a una futura entrada als Jocs Olímpics.

Aquesta sàvia i treballada decisió per part de l’estament internacional dirigit pel canadenc Les Mc. Donald va ser el punt d´inflexió que obria una nova magnitud esportiva, que juntament amb els defensors de les proves “No Draft” van generar un ventall extraordinari per gaudir del Triatló, on proves com l´Ironman de Hawaii, les Copes del Món, Campionats Internacionals... són referència esportiva en general.

Grans estrelles han brillat durant els més de 30 anys d’història, exemples de superació i sacrifici com: Mark Allen, Dave Scott, Simon Lessing, Spencer Smith, Paula Newby-Fraser, Natascha Badman, Karen Smyers, Emma Carney... fins als actuals herois mundials com: Chris Mc. Cormack, Javier Gómez-Noya, Jan Frodeno, Simon withlfield, Bevan Docherty, Emma Snowshill, Lisa Norden, Nicola Spirig... Tots convertits en patrimoni del “Hall of Fame” del TRI.

A casa nostra guadim d´una salut de ferro, amb proves de gran prestigi tant nacional, com internacional. Amb esportistes d´una qualitat extraordinària que han representat el Triatló Nacional amb molt d´èxit. Des del citat Javier Gómez-Noya, Eneko Llanos, Iván Raña, Ana Burgos, Mario Mola, Ainhoa Murua, Fernando Alarza, Vicente Hernández...

Aquestes proeses dels esportistes espanyols han ajudat de valent en que els amateurs s’animessin a testar el Triatló i en conseqüència se n’enamoressin d’aquesta espectacular disciplina. A part tenim proves de primera fila com la “World Serie” que es disputa a Madrid, una meravella per gaudir dels millors triatletes del moment. Del Challenge de Calella-Barcelona, de l´Ironman de Lanzarote... I d´altres per divertir-se amb l´ambient que es viu en proves carismàtiques i populars del calendari nacional: Barcelona, Banyoles, Zarautz, Elx, Fuente Álamos, el Circuit TriathlonSeries... Exemples de que l’atmosfera triatlética que es viu és INCREÏBLE!

A part tenim la sort de viure en un país privilegiat per practicar esports “outdoor”, de disposar d’uns paratges ideals com La Cerdanya, on el resort CAMPUS CERDANYA ofereix un ventall de possibilitats per la pràctica del Triatló, des de unes magnífiques instal•lacions, a unes concentracions programades i dirigides pels que vulguin aprendre, millorar i gaudir amb el TRI. Aquest son el seus pròxims stages programats:

1) II Campus de tecnificació de Triatló: Pont de Sant Joan (23 al 26 de juny 2011)

Aprofitant el Pont de Sant Joan, em organitzat juntament amb Xavi Llobet i Ivo Clotet un stage de triatló. Com a final de Festa tindrem la possibilitat de participar i posar en pràctica tots els “trucs” que hem adquirit en el Campus, en el ràpid i espectacular Triatló “Sprint” de Puigcerdà.

2)Campus de Triatló (31 de julio al 6 de agosto 2011) organitzat per Optimal Endurance Training




3)Long Distance Project (31 de Juliol al 7 d'Agost 2011)

Dígens quin és el teu pròxim repte de llarga distancia i durant aquesta setmana establirem les bases dels teus entrenaments (ritmes i freqüències, dieta, tipologia de les sessions, tècniques…). Fins el dia del teu repte realitzarem un seguiment setmanal on-line dels teus entrenaments i realitzarem dos stages de cap de setmana per la posada a punt i final.


Més informació:

CAMPUS CERDANYA
www.campus-cerdanya.com
Tel. (+34) 972 883 530
Tel. (+34) 679078644
Contacte: Rebeca Garcés
rgarces@campus-cerdanya.com

No hay comentarios: